Zelf maken


Zelf Kefir maken
Het maken van Kefirdrank is op zich al een leuke bezigheid.
't Filteren van de Kefir, overgieten van de drank in de bewaarfles en later het (koud) uitspoelen van de kefirkorrels. Later het met heet water schoonmaken van de weckfles en de zeef (hygiene!), ik doe het met aandacht en in alle rust, bij voorkeur in de vroege ochtend.



Even de geur opsnuiven voordat het, klaar voor het ontbijt, eerst even in de koelkast wordt geplaatst. Voordat je het in de glazen giet, eerst even schudden zodat er een heerlijke schuimende romige drank ontstaat. Heerlijk! 
Wist je trouwens dat er meer met kefir is te maken? O.a. sauzen, taarten smoothies en vele andere gerechten. Enkele van die recepten staan in het (digitale) kefirboekje dat u per e-mail wordt toegezonden als u kefir heeft besteld. 
(Het wachtwoord wordt verstrekt bij je kefirbestelling.)

Levende kefirkorrels zijn niet te vergelijken met de kefir in
droge vorm die men bij diverse bedrijven ook kan kopen als

een starterspakket dat nogal prijzig in aanschaf is.
Deze in gedroogde vorm verkrijgbare kefir kan men slechts
enige keren regenereren en dan moet u weer een nieuw zakje
droge kefir gebruiken.
De levende kefirkorrels die u via "Melkkefir út Fryslân" krijgt
geleverd kunnen u bij goede verzorging en hygiënische
behandeling praktisch eindeloos van heerlijke verse kefir voorzien.

Zie voor prijsopgave de pagina: "Bestellen en reviews"

Benodigdheden:
- kefirkorrels (een starthoeveelheid van ongeveer 15 gram is voldoende, omdat het zich
  vrij snel uitbreidt),
- een WECK-pot,
- melk (koemelk of geitemelk),  Soyamelk kan, maar de kefir breidt zich niet uit, dus eerst een
  hoeveelheid gaan kweken in gewone melk en dan een deel gebruiken voor de soyamelk.

- één of twee (plastic of RVS) zeven,
- (plastic of RVS) lepel en drinkglazen of een bewaarfles.

Het digitale kefirboekje dat u kunt downloaden op
https://app.box.com/s/1q902x38k69j9tifz0q4rzjs5blmzmq9
wanneer u kefir hebt besteld


Bewaren van de kefirkorrels (rustperiode) :
Als u, bijvoorbeeld in vakantietijd, een pauze wilt inlassen in de bereiding van kefir, kunt u verschillende werkwijzen hanteren, afhankelijk van de tijd van de rustperiode.

Er zijn verschillende rustperioden in te lassen. Dit kan variëren van
enige weken tot meer dan een halfjaar.

Uitgebreide instructies worden verzonden aan wie
er kefir heeft besteld..