Wat is Kefir?

Kefir is een gekweekte, romige drank en is lekker. De zure en frisse smaak lijkt sterk op die van yoghurt, maar het bevat gisten naast de probiotische bacteriën die men ook in yoghurt terug vindt. Kefir is een bacteriekolonie, een goede bacteriekolonie die volle- of halfvolle melk op een goede wijze doet fermenteren (gisten) zodat een heerlijke friszure drank ontstaat. Die kefirdrank kunt u eigenlijk onbeperkt maken, als u de eenvoudige instructies in acht neemt. De kefir (het lijkt op een hoeveelheid piepkleine bloemkooltjes) groeit, neemt in aantal toe en hoe meer de kefir is gegroeid, des te meer melk kan je ermee tot kefirdrank omzetten. Ikzelf beperk het tot 1,5 liter per week, waaraan wij genoeg hebben om elke dag een glas kefir te kunnen drinken.na de avondmaaltijd.

De hoeveelheid kefir die ik stuur als u bestelt, moet natuurlijk uitgroeien, maar na enkele weken zal er voldoende zijn om dagelijks een glas kefir te kunnen maken. Dit wordt natuurlijk steeds meer en hangt ook een beetje van je smaak af hoeveel kefir u gebruikt in hoeveel melk. Dit is vaak een beetje fingerspitzgefuhl om de verhouding te bepalen. Maar weest gerust: een teveel aan kefirbloempjes (of grains, zoals ze ook wel worden genoemd) kunt u altijd weggeven aan iemand die dan ook weer kefirdrank kan maken. Zorg goed voor uw kefir grains, heeft u er levenslang een ijverige goede vriend bij die heerlijke kefirdrank voor u maakt.

  Kefir is een heerlijk voedingsmiddel dat heel goed in plaats van andere zuivel zoals vla en yoghurt als toetje na de maaltijd kan gebruiken. Door de symbiotische werking van gunstige gisten (o.a. saccharomyces, kefir, torula kefir) en goede bacteriën (o.a.lactobacillus caucasus) gaat de kefir volle, halfvolle en zelfs magere melk omzetten tot een product waar men zelfs sauzen, taarten en andere heerlijke zaken van kan maken. Eén van de vele kopers van kefir wilde er zelfs ijs van maken. Kefir is te verwerken tot kaas of een soort hangop.

Variaties genoeg op het internet te vinden. Reden te meer om het zelf ook eens te proberen.