Vragen


Hoeveel kefir mag ik drinken?

Als je pas start met het drinken van kefir, drink dan best kleine hoeveelheden. Uiteindelijk kan je zoveel kefir drinken als je dit zelf wenst, als het maar redelijk blijft. Vraag jezelf af hoeveel melk je normaal drinkt in één dag. Een gebruikelijke hoeveelheid is ongeveer 1 tot 3 kopjes per dag. De sleutel is een juiste balans te vinden om tot een goede gezondheid te komen. Sommige mensen hebben moeite met de zure aard, het koolzuurgas of de kleine hoeveelheid alcohol. Het is verstandig te starten met kleine hoeveelheden kefir om het drinken te spreiden over de dag. Begin met 1/4 kopje per dag (u kunt dit zelfs mengen met vers fruit of vruchtensap ), daarna geleidelijk verhogen tot 1/2 kopje per dag. De meeste mensen vinden dat het helpt om uw kefir te drinken na de maaltijd. Na een week of twee, probeert u geleidelijk het drinkgedrag te verhogen tot op een punt waarop u voelt of wenst niet meer te willen consumeren. U hoeft natuurlijk niet constant kefir te drinken, u kan ook rustpauzes inlassen of u voor langere tijd volledig onthouden in het drinken van kefir.

Moet de pot afgesloten zijn tijdens het fermenteren?

Let op als je kefir laten fermenteren onder gesloten deksel, laat voldoende lege ruimte over, anders kan de glazen fles exploderen (of gebruik plastieken flessen).

Wat zijn de verschillen tussen yoghurt en kefir?

Yoghurt en kefir verschillen, afhankelijk van het type gebruikte culturen om de melk te fermenteren. Yoghurt gebruikt alleen bacteriën, vooral Lactobacillus species, terwijl kefir gebruikt zowel bacteriën en gist. Hoewel yoghurt kan variëren in structuur van een dikke vloeistof naar een halfvaste, geleiachtige consistentie, is kefir voornamelijk vloeibaar.

Kan ik soya-, rijst- of kokosmelk gebruiken?

Kefir zal ook gisten in melkvervangers zoals sojamelk, rijstmelk en kokosmelk. Echter, de kefirkorrels zullen trager groeien als de drager niet alle groeifactoren bevatten. Wil je toch kefir van soyamelk, rijstmelk of kokosmelk maken:
– Het beste is dan om de kefir eerst tot een redelijke hoeveelheid "op te kweken" in koemelk en het daarna in twee porties te verdelen:
- Een helft om soyamelk te fermenteren en te gebruiken
- Een andere helft om kefir te blijven kweken in de gewone melk.
Zo is er altijd een voldoende hoeveelheid kefirkorrels om eventueel de uitgewerkte kefirkorrels (bloempjes) die voor de soyamelk etc. worden gebruikt weer te kunnen vervangen. 


Zijn er ook boeken over kefir?
Jazeker, zoek eens op internet naar onderstaande titel:
"Waterkefir, melkkefir" / druk 1   lekker, gezond en zo klaar door Peter Bauwens.
ISBN/EAN: 9789044736342
Uitgever: Deltas Centrale uitgeverij
Dit boek is een tijdje niet gemakkelijk verkrijgbaar geweest. Het is nu nieuwe druk verschenen. Het kost 14,95 euro.


Mijn kefir is vlokkerig en er zit een laag water onderin.
Is geen probleem. Even roeren en het is weer weg.

Op de kefir ligt een harde laag. Ik gebruik de weekprocerdure (zie hiervoor het bij de kefir ontvangen kefirboekje) het maken van kefirdrank.
Geen probleem. Gewoon de dagelijkse hoeveelheid melk toevoegen en roeren.

Mijn kefir wordt erg zuur.
Verhouding kefirkorrels en bloempjes wijzigen en/of halverwege de weekprocedure totale hoeveelheid melk voor een week toevoegen, roeren in de koelkast zetten tot volgend “oogstmoment”.

Ik kan moeilijk aan een kunststof zeef komen. Waar kan een kunststof zeef kopen?
Via internet: https://imkershop.nl/zeven/529-honingzeef-bolvormig-kunststof.html

Helpt kefir bij darmproblemen en andere lichamelijke ongemakken?
Wettelijk mag er geen advies worden gegeven inzake kefir als middel tegen lichamelijke klachten.

Hoe kan ik het gemakkelijkst met de kefir werken met zo weinig mogelijk moeite?
Kijk in het kefirboekje dat u bij aankoop van de kefir heeft ontvangen en lees vanaf
pagina 11.Geen opmerkingen: